En rigtig dejlig salat som denne æblesalat med æbler, julesalat og peberrod, kan sagtens følge middagsbordet i juledagene. Den er både velsmagende, frisk og syrlig p.g.a. æblerne.
Opskrift : Kirsten Hüttemeier
ÆBLESALAT
100 g mayonnaise
vinaigre
sennep
3 røde juleæbler i terninger
fintsnittet julesalat
revet peberrod
pynt
karse
Mayonnaisen smages til, tilsættes æbleterninger, julesalat og peberrod efter behag.
Spise med mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Mormors Juleopskrifter er en buket af traditionelle danske retter,som vi ikke for noget vil undvære i juletiden.Det være sig varm og kold julemad - julemiddag med alt, hvad der hører til,julefrokost,bagværk,konfekt og så alle de mange skønne juleopskrifter,jeg har samlet gennem et langt liv.Nogle helt unikke. Der er også nogle absolutte pletskud på julemad fra andre landes juletradioner,der vil være kendt og elsket verden over.Links til fantastiske sider om jul. Rigtig god fornøjelse.
søndag
lørdag
APPELSINLIKØR
Appelsinlikør skal trække 3 uger, så det kan akkurat lige nås inden jul. Den dejlige juledrik er perfekt i juledagene og skal man ud i julen, en perfekt vært- eller værtindegave.
Opskrift : Else Vinkel
APPELSINLIKØR
1/2 liter finsprit (50 %) eller cognac
400 g flormelis
skræl af 4 - 6 appelsiner
1 stang vanilje
Kom flormelis i en skål, hæld spiritussen over og rør af og til rundt til flormelissen er opløst.
Børst appelsinerne i lunkent vand med en blød børste, tør dem af og skræl den gule skræl af med en kartoffelskræller. Klip derefter skrællen af i tynde strimler.
Læg appelsinskræl og vanilje i en flaske og hæld spiritussen med den opløste flormelis i. Sæt prop i flasken og lad den stå varmt i ca. 3 uger. Ryst flasken af og til.
Ønskes ikke stærk vaniljesmag, tages vaniljen op efter den halve tids forløb.
Si likøren gennem et tæt siklæde og fyld den på små flasker.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift : Else Vinkel
APPELSINLIKØR
1/2 liter finsprit (50 %) eller cognac
400 g flormelis
skræl af 4 - 6 appelsiner
1 stang vanilje
Kom flormelis i en skål, hæld spiritussen over og rør af og til rundt til flormelissen er opløst.
Børst appelsinerne i lunkent vand med en blød børste, tør dem af og skræl den gule skræl af med en kartoffelskræller. Klip derefter skrællen af i tynde strimler.
Læg appelsinskræl og vanilje i en flaske og hæld spiritussen med den opløste flormelis i. Sæt prop i flasken og lad den stå varmt i ca. 3 uger. Ryst flasken af og til.
Ønskes ikke stærk vaniljesmag, tages vaniljen op efter den halve tids forløb.
Si likøren gennem et tæt siklæde og fyld den på små flasker.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
fredag
LAKRIDSSMÅKAGER
Spændende lakridssmåkager, udstukket i forskellige figurer, pyntet med glasur og krymmel, er dels dekorative blandt traditionelle danske julesmåkager og dels smager de virkelig dejligt.
Kagerne opbevares i tætlukkede kagekasser.
Der bliver 30 - 40 stk. af portionen
Opskrift : Dr. Oetker
LAKRIDSSMÅKAGER
dej
200 g hvedemel
1 pose Dr. Oetker mandelmel
1/2 tsk. hjortetaksalt
20 g usødet kakao
100 g sukker
125 g smør
3 tsk. Dr. Oetker naturlig lakridsekstrakt
1 æg str. M/L
pynt
glasur af flormelis og vand
krymmel
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Bland hvedemel, mandelmel, hjortetaksalt,kakao og sukker sammen. Smuldr smørret i blandingen saml dejen med lakridsekstrakt og æg.
Dejen hviler nu koldt i mindst 30 minutter.
Rul dejen ud. Udstik forskellige figurer og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Kagerne bages midti ovnen ved 180 grader varmluft i 6 - 8 minutter.
Køles af på en bagerist.
Til glasuren røres flormelis med en smule vand til en glasur. Dekorer kagerne og pynt med krymmel.
De dejlige lakridssmåkager holder sig godt i en tætlukket kagekasse.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Kagerne opbevares i tætlukkede kagekasser.
Der bliver 30 - 40 stk. af portionen
Opskrift : Dr. Oetker
LAKRIDSSMÅKAGER
dej
200 g hvedemel
1 pose Dr. Oetker mandelmel
1/2 tsk. hjortetaksalt
20 g usødet kakao
100 g sukker
125 g smør
3 tsk. Dr. Oetker naturlig lakridsekstrakt
1 æg str. M/L
pynt
glasur af flormelis og vand
krymmel
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Bland hvedemel, mandelmel, hjortetaksalt,kakao og sukker sammen. Smuldr smørret i blandingen saml dejen med lakridsekstrakt og æg.
Dejen hviler nu koldt i mindst 30 minutter.
Rul dejen ud. Udstik forskellige figurer og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Kagerne bages midti ovnen ved 180 grader varmluft i 6 - 8 minutter.
Køles af på en bagerist.
Til glasuren røres flormelis med en smule vand til en glasur. Dekorer kagerne og pynt med krymmel.
De dejlige lakridssmåkager holder sig godt i en tætlukket kagekasse.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
torsdag
STJERNEANISSNAPS
Stjerneanissnaps til julen er dejligt at kunne byde på, - og det vel at mærke af den hjemmegjorte slags.
Snapsen trækker 1 uges tid på vodka, har en fin rødgylden farve og smagen minder ikke så lidt om kongen af Danmark.
Opskrift : N. Spelmann
STJERNEANISSNAPS
Hollandske kreuter
stjerneanis 6,0 g
pomeransskal 6,o g
kryddernelliker 3,5 g
tormentilrod 5,0 g
lakridsrod 6,0 g
galangarod 1,0 g
1 liter vodka
Tilsæt ingredienserne til 1 liter vodka og lad det trække i 1 uge. Filtrer den og kom den på pæne flasker.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Snapsen trækker 1 uges tid på vodka, har en fin rødgylden farve og smagen minder ikke så lidt om kongen af Danmark.
Opskrift : N. Spelmann
STJERNEANISSNAPS
Hollandske kreuter
stjerneanis 6,0 g
pomeransskal 6,o g
kryddernelliker 3,5 g
tormentilrod 5,0 g
lakridsrod 6,0 g
galangarod 1,0 g
1 liter vodka
Tilsæt ingredienserne til 1 liter vodka og lad det trække i 1 uge. Filtrer den og kom den på pæne flasker.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
onsdag
SILD PÅ GLAS
Intet julebord uden sild. - Først og fremmest traditionelle sild, som vi har glædet os over i årtier, men også gode supplerende sildeopskrifter, haren plads på vore juleborde.
Her en god sild på glas, der vil gøre lykke ved julefrokosten.
Opskrift : Marianne Stürup
SILD PÅ GLAS
2 spegesild
1 del eddike og 2 dele vand
mælk
1 dl eddike
2 spsk. vand
3/4 dl sukker
1 spsk. olie
1 stort løg
4 peberkorn
4 hele allehånde
2 bdt. dild
Spegesildene befries for skind, ben og indmad og fileterne lægges i eddikevand et døgn, hvorefter de lægges i mælk nogle timer. De tages op og skæres i passende stykker.
En marinade røres af eddike, vand, sukker, olie, peberkorn og allehånde. Silden lægges i et glas med skruelåg, marinaden hældes over og de står køligt til næste dag. Løget hakkes og dilden klippes i små kviste, dette kommes ned til sildene, som nu er klar til at spise.
Servér silden med rugbrød og smør.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Her en god sild på glas, der vil gøre lykke ved julefrokosten.
Opskrift : Marianne Stürup
SILD PÅ GLAS
2 spegesild
1 del eddike og 2 dele vand
mælk
1 dl eddike
2 spsk. vand
3/4 dl sukker
1 spsk. olie
1 stort løg
4 peberkorn
4 hele allehånde
2 bdt. dild
Spegesildene befries for skind, ben og indmad og fileterne lægges i eddikevand et døgn, hvorefter de lægges i mælk nogle timer. De tages op og skæres i passende stykker.
En marinade røres af eddike, vand, sukker, olie, peberkorn og allehånde. Silden lægges i et glas med skruelåg, marinaden hældes over og de står køligt til næste dag. Løget hakkes og dilden klippes i små kviste, dette kommes ned til sildene, som nu er klar til at spise.
Servér silden med rugbrød og smør.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
tirsdag
ENGELSKE INGEFÆRKAGER
Disse dejlige, klassiske engelske småkager med ingefær er hurtig gjort. Kagerne er fine på julens kaffeborde, så lav endelig rigeligt til kagekassen.
Opskrift : Ukendt
ENGELSKE INGEFÆRKAGER
dej
250 g mel
125 g margarine
175 g brun farin
1 tsk. hjortetaksalt
2 tsk. stødt ingefær
1 æg
Mel og margarine smuldres. Farin, hjortetaksalt og ingefær blandes i og dejen samles med ægget.
Form dejen til kugler, der sættes på smurt plade eller bagepapir og trykkes lidt flade.
Bages i forvarmet ovn ved 200 grader i 10-12 minutter.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift : Ukendt
ENGELSKE INGEFÆRKAGER
dej
250 g mel
125 g margarine
175 g brun farin
1 tsk. hjortetaksalt
2 tsk. stødt ingefær
1 æg
Mel og margarine smuldres. Farin, hjortetaksalt og ingefær blandes i og dejen samles med ægget.
Form dejen til kugler, der sættes på smurt plade eller bagepapir og trykkes lidt flade.
Bages i forvarmet ovn ved 200 grader i 10-12 minutter.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
mandag
PUNCH-ROULADE
Punchroulade, i form af en skøn julekage af nøddedej med fyld af smørcreme, tilsat punch (svensk likør) eller kakaolikør.
Opskrift : Beagle Juul-Brockdorff
PUNCH-ROULADE
dej
3 æg
1 1/2 dl sukker
100 g malede hasselnøddekerner
1 spsk. kartoffelmel
2 tsk. bagepulver
2 tsk.bagepulver
fyld
100 g smør
1 1/2 dl flormelis
2 spsk. kakao
1 tsk. vaniljesukker
2 - 3 spsk. punch (svensk likør) eller kakaolikør
Stil ovnen på 250 grader. Lav en form af bagepapir på ca. 30 x 40cm og smør den med smør.
Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Vend nødderne i sammen med sigtet kartoffelmel og bagepulver.
Hæld dejen i formen og bred den ud.
Bag bunden i 5 minutter og vend den ud på et stykke bagepapir eller et viskestykke, som er drysset med lidt sukker. Afkøl bunden under et viskestykke.
Røringredienserne til fyldet sammen og bred det ud over den kolde bund. Rul rouladen sammen fra langsiden. Stil den køligt nogle timer, før den skæres i skiver.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift : Beagle Juul-Brockdorff
PUNCH-ROULADE
dej
3 æg
1 1/2 dl sukker
100 g malede hasselnøddekerner
1 spsk. kartoffelmel
2 tsk. bagepulver
2 tsk.bagepulver
fyld
100 g smør
1 1/2 dl flormelis
2 spsk. kakao
1 tsk. vaniljesukker
2 - 3 spsk. punch (svensk likør) eller kakaolikør
Stil ovnen på 250 grader. Lav en form af bagepapir på ca. 30 x 40cm og smør den med smør.
Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Vend nødderne i sammen med sigtet kartoffelmel og bagepulver.
Hæld dejen i formen og bred den ud.
Bag bunden i 5 minutter og vend den ud på et stykke bagepapir eller et viskestykke, som er drysset med lidt sukker. Afkøl bunden under et viskestykke.
Røringredienserne til fyldet sammen og bred det ud over den kolde bund. Rul rouladen sammen fra langsiden. Stil den køligt nogle timer, før den skæres i skiver.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
søndag
PÆRE-SURPRISE
Pære-surprise er en fantastisk skøn dessert, bestående af pærer fra dåse, pebermyntechokolade og is. Desserten er ufattelig dejlig og nem tillige med.
Med dåsepærer og After eight chokolade i huset samt vaniljeis i fryseren, er der lagt op til en god juledessert.
Portionen rækker til 6 personer.
Opskrift : Beagle Juel-Brockdorff
PÆRE-SURPRISE
2 dåser pærer a 420 g (12 halve pærer)
1 - 1 1/2 dl af lagen fra pærerne
ca. 12 - 12 stk. pebermyntechokolade af After eight typen
pynt
mandelflager
Silagen fra pærerne, men gem ca. 1 1/2 dl af lagen. Læg pærerne tæt sammen med den buede side opad i et smurt, ovnfast fad. Fordel pebermyntechokoladerne ovenpå. Pærerne skal ligge tæt for at holde på chokoladen. Hæld lagen rundt om pærerne.
Sæt fadet i ovnen ved stærk varme og gratiner i 5 minutter til chokoladen er smeltet.
Servér de gratinerede pærer, overdrysset med mandelflager, sammen med vaniljeis.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Med dåsepærer og After eight chokolade i huset samt vaniljeis i fryseren, er der lagt op til en god juledessert.
Portionen rækker til 6 personer.
Opskrift : Beagle Juel-Brockdorff
PÆRE-SURPRISE
2 dåser pærer a 420 g (12 halve pærer)
1 - 1 1/2 dl af lagen fra pærerne
ca. 12 - 12 stk. pebermyntechokolade af After eight typen
pynt
mandelflager
Silagen fra pærerne, men gem ca. 1 1/2 dl af lagen. Læg pærerne tæt sammen med den buede side opad i et smurt, ovnfast fad. Fordel pebermyntechokoladerne ovenpå. Pærerne skal ligge tæt for at holde på chokoladen. Hæld lagen rundt om pærerne.
Sæt fadet i ovnen ved stærk varme og gratiner i 5 minutter til chokoladen er smeltet.
Servér de gratinerede pærer, overdrysset med mandelflager, sammen med vaniljeis.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
lørdag
KROKANT-TRØFFEL
Et stykke himmelsk konfekt i luksusklassen er disse krokant-trøfler med mandler, overtukketmed mørk chokolade og pyntet med hvid chokolade.
Opskrift : Beagle Juel-Brockdorff
KROKANT-TRØFFEL
1 dl piskefløde
250 g mørk chokolade, gerne med appelsinsmag
krokant
25 g mandler
1/2 dl sukker
glasur
ca. 1 tsk. kakao
100 g mørk chokolade
25 g hvid chokolade
Kog fløden op og tilsæt chokoladen, der er brækket i stykker. Rør rundt til massen er helt glat. Afkøl til chokolademassen er stivnet lidt.
Mandlerne ristes på en tør pande. Ryst panden og pas godt på, at mandlerne ikke brænder på. Gnid hinderne af mandlerne. Gør panden ren og smelt sukkeret sammen med mandlerne. Lad det blive gyldenbrunt og hæld det straks over på bagepapir eller smurt folie. Afkøles helt og hakkes fint, når det er koldt.
Bland krokanten i trøffelmassen og lad den stivne i køleskabet.
Tril massen til små, aflange stykker, som rulles i kakao og stilles koldt. Dyp stykkerne i smeltet chokolade, lad dem stivne på et stykke bagepapir og pynt med hvidchokolade.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift : Beagle Juel-Brockdorff
KROKANT-TRØFFEL
1 dl piskefløde
250 g mørk chokolade, gerne med appelsinsmag
krokant
25 g mandler
1/2 dl sukker
glasur
ca. 1 tsk. kakao
100 g mørk chokolade
25 g hvid chokolade
Kog fløden op og tilsæt chokoladen, der er brækket i stykker. Rør rundt til massen er helt glat. Afkøl til chokolademassen er stivnet lidt.
Mandlerne ristes på en tør pande. Ryst panden og pas godt på, at mandlerne ikke brænder på. Gnid hinderne af mandlerne. Gør panden ren og smelt sukkeret sammen med mandlerne. Lad det blive gyldenbrunt og hæld det straks over på bagepapir eller smurt folie. Afkøles helt og hakkes fint, når det er koldt.
Bland krokanten i trøffelmassen og lad den stivne i køleskabet.
Tril massen til små, aflange stykker, som rulles i kakao og stilles koldt. Dyp stykkerne i smeltet chokolade, lad dem stivne på et stykke bagepapir og pynt med hvidchokolade.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
fredag
JULESALAT SOM I BRUSELLES
I Belgien, hvor julesalaten kommer fra, serveres den på mange måder og da det er julemåneden, vi er på vej ind i, er her en rigtig både god og nem måde at servere den på.
Opskrift : Ukendt
JULESALAT SOM I BRUSELLES
8 - 10 skiver bacon
4 - 5 julesalater
salt
muskat
Skær bacon i strimler og rist dem nogle minutter på panden. Skær julesalaten i grove strimler og steg dem på panden sammen med baconen tilde er lidt bløde og gyldne. Drys med peber og muskat.
Server julesalaten med groft brød til.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift : Ukendt
JULESALAT SOM I BRUSELLES
8 - 10 skiver bacon
4 - 5 julesalater
salt
muskat
Skær bacon i strimler og rist dem nogle minutter på panden. Skær julesalaten i grove strimler og steg dem på panden sammen med baconen tilde er lidt bløde og gyldne. Drys med peber og muskat.
Server julesalaten med groft brød til.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
torsdag
KOKOSTOPPE MED CHOKOLADE
Skønne, små kokoskager, dyppet i smeltet chokolade, er fine at servere til en kop kaffe.
Kagerne er både nemme og hurtige at fremstille og vil sikkert ikke få lov at stå længe.
Opskrift : Ukendt
KOKOSTOPPE MED CHOKOLADE
2 æg
150 g sukker
200 g kokosmel
50 g smeltet, afsvalet smør
100 g bagemarcipan
Pisk æggene med sukkeret og bland kokosmel, smeltet, afsvalet smør og revet marcipan i.
Sæt dejen i toppe på plade med bagepapir.
Bages i ovnen ved 175 grader i 10 minutter.
Når toppene er helt kolde, dyppes de i smeltet chokolade.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Kagerne er både nemme og hurtige at fremstille og vil sikkert ikke få lov at stå længe.
Opskrift : Ukendt
KOKOSTOPPE MED CHOKOLADE
2 æg
150 g sukker
200 g kokosmel
50 g smeltet, afsvalet smør
100 g bagemarcipan
Pisk æggene med sukkeret og bland kokosmel, smeltet, afsvalet smør og revet marcipan i.
Sæt dejen i toppe på plade med bagepapir.
Bages i ovnen ved 175 grader i 10 minutter.
Når toppene er helt kolde, dyppes de i smeltet chokolade.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
onsdag
GLÖGG FRA LAPLAND
Du dejlige juletid med julens skønne dufte overalt, hvor vi kommer frem - og sådan skal det være.
Duftende, varm juleglögg, mættet af julens krydderier og varme æbleskiver, er noget af det første vi går om bord i, som tegn på, at julen er nær.
Der er i mange årtier dukket gode opskrifter op på varm juleglögg. Her er en både stærk og lidt lumsk én af slagsen, - glögg fra Lapland.
Opskrift : Kirsten Hüttemeier 1963
GLÖGG FRA LAPLAND
1 pilsner
300 g sukker
1 flaske portvin
1 flaske rødvin
100 g smuttede mandler
2 håndfulde rosiner
4 spsk. sukat i små firkanter
Alle ingredienserne kommes i en gryde og varmes igennem uden at koge.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Duftende, varm juleglögg, mættet af julens krydderier og varme æbleskiver, er noget af det første vi går om bord i, som tegn på, at julen er nær.
Der er i mange årtier dukket gode opskrifter op på varm juleglögg. Her er en både stærk og lidt lumsk én af slagsen, - glögg fra Lapland.
Opskrift : Kirsten Hüttemeier 1963
GLÖGG FRA LAPLAND
1 pilsner
300 g sukker
1 flaske portvin
1 flaske rødvin
100 g smuttede mandler
2 håndfulde rosiner
4 spsk. sukat i små firkanter
Alle ingredienserne kommes i en gryde og varmes igennem uden at koge.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
tirsdag
VINDRUESALAT
Nem og hurtig juledessert, der kan tilberedes dagen før og stå koldt til næste dag.
Desserten anrettes i portionsglas.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen 1981
VINDRUESALAT
1/2 kg vindruer
1/2 dl portvin
50 g chokolade
50 g hasselnøddekerner
Vindruerne halveres og udstenes. Druerne trækker med portvin 2 - 3 timer.
Chokolade og nødder hakkes og blandes med druerne.
Anrettes i portionsglas med en god klat flødeskum i toppen.
mandag
SVENSKE KARAMELLER
Til julens godter hører også skønne, hjemmegjorte karameller. Her svenske karameller med mandler.
Karamellerne opbevares i små papirforme.
Opskrift : Lotte Haveman
SVENSKE KARAMELLER
1 1/4 dl piskefløde
1 dl sirup
1 dl sukker
1/4 dl sigtet rasp
ca. 1/2 - 1 dl mandler
Fløde, sirup og sukker blandes i en gryde og koges ved svag varme under næsten uafbrudt omrøring, til den kan bestå knækprøven. (Dyp en teskefuld karamelmasse i koldt vand, hvis den samler sig og bagefter er nem at knække, er massen færdigkogt). Derefter tilsættes raspen og massen koges endnu nogle minutter. Til sidst blandes groft hakkede mandler i og karamelmassen hældes i små papirforme. Afkøles til karamellerne er helt stive.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Karamellerne opbevares i små papirforme.
Opskrift : Lotte Haveman
SVENSKE KARAMELLER
1 1/4 dl piskefløde
1 dl sirup
1 dl sukker
1/4 dl sigtet rasp
ca. 1/2 - 1 dl mandler
Fløde, sirup og sukker blandes i en gryde og koges ved svag varme under næsten uafbrudt omrøring, til den kan bestå knækprøven. (Dyp en teskefuld karamelmasse i koldt vand, hvis den samler sig og bagefter er nem at knække, er massen færdigkogt). Derefter tilsættes raspen og massen koges endnu nogle minutter. Til sidst blandes groft hakkede mandler i og karamelmassen hældes i små papirforme. Afkøles til karamellerne er helt stive.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
søndag
SILDECOCKTAIL
Julens sild kan, ud over de traditionelle julesild, udvides med spændende varianter, der måske også går hen og bliver klassikere.
Sildecocktail, tilberedt i portionsskåle og serveret med groft rugbrød, er en skøn julesild.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
Rækker til 4 personer
SILDECOCKTAIL
salatblade
3 - 4 krydderfileter (ca. 125 g)
1 lille hakket løg
1 - 2 spsk. kapers
2 hårdkogte sild
sauce
1 dl ymer
3 - 4 spsk. kalorielet mayonnaise
1 spsk. tomatpure
1 spsk. fintreven peberrod
salt
paprika
Salatbladene strimles og lægges i bunden af 4 portionsskåle. Sildene skæres i småbidder.
Løg, sild og kapers fordeles i skålene. Æggene hakkes og drysses over.
Til saucen røres ingredienserne sammen og smages til med salt og peber.
Saucen hældes over sildeblandingen og der pyntes med karse.
Servér de små sildecocktail på julefrokostbordet med groft rugbrød til.
Spise med Mormor
Noget om Mad
vi bager gammeldags
Sildecocktail, tilberedt i portionsskåle og serveret med groft rugbrød, er en skøn julesild.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
Rækker til 4 personer
SILDECOCKTAIL
salatblade
3 - 4 krydderfileter (ca. 125 g)
1 lille hakket løg
1 - 2 spsk. kapers
2 hårdkogte sild
sauce
1 dl ymer
3 - 4 spsk. kalorielet mayonnaise
1 spsk. tomatpure
1 spsk. fintreven peberrod
salt
paprika
Salatbladene strimles og lægges i bunden af 4 portionsskåle. Sildene skæres i småbidder.
Løg, sild og kapers fordeles i skålene. Æggene hakkes og drysses over.
Til saucen røres ingredienserne sammen og smages til med salt og peber.
Saucen hældes over sildeblandingen og der pyntes med karse.
Servér de små sildecocktail på julefrokostbordet med groft rugbrød til.
Spise med Mormor
Noget om Mad
vi bager gammeldags
lørdag
SUSANNES SALAT
Susannes salat af julesalat og appelsinstykker, overhældt med en sennepsdressing, er særdeles velegnet på ethvert julebord, hvor den står godt til julens fede mad.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
SUSANNES SALAT
2 - 3 julesalat
1 appelsin
marinade
3 spsk. olie
1 spsk. vineddike
salt
peber
1/4 tsk.. Colmans sennepspulver
Julesalaten snittes groft og appelsinen pilles og skæres i kvarte skiver. Bland det sammen.
Ryst en marinade af ingredienserne og hæld den over.
Salaten passer rigtig godt til svinekød og vildt.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
SUSANNES SALAT
2 - 3 julesalat
1 appelsin
marinade
3 spsk. olie
1 spsk. vineddike
salt
peber
1/4 tsk.. Colmans sennepspulver
Julesalaten snittes groft og appelsinen pilles og skæres i kvarte skiver. Bland det sammen.
Ryst en marinade af ingredienserne og hæld den over.
Salaten passer rigtig godt til svinekød og vildt.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
fredag
HJEMMELAVET KRYDRET FLØDEOST
Hjemmelavet, krydret flødeost med hvidløg og hakket persille, serveres med snitter af rugbrød eller hvedebrød.
Osten er nem, tilberedes dagen før, hvorefter den står koldt til næste dag, hvor den skal præsenteres på julefrokostbordet, der afsluttes med gode, og for nogles vedkommende, hjemmelavede oste.
HJEMMELAVET KRYDRET FLØDEOST
1 liter tykmælk
3 dl fløde
salt
1 spsk. hakket persille
hvid peber
knust hvidløg efter behag
Opvarm tykmælk og fløde i en gryde til ca. 40 grader og hæld massen til afdrypning i en gazepose eller et kaffefilter og stilles køligt til næste dag.
Ostemassen røres med salt og hvid peber, persille og hvidløg tilsættes.
Form osten til en lille smuk sag og servér den.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Osten er nem, tilberedes dagen før, hvorefter den står koldt til næste dag, hvor den skal præsenteres på julefrokostbordet, der afsluttes med gode, og for nogles vedkommende, hjemmelavede oste.
HJEMMELAVET KRYDRET FLØDEOST
1 liter tykmælk
3 dl fløde
salt
1 spsk. hakket persille
hvid peber
knust hvidløg efter behag
Opvarm tykmælk og fløde i en gryde til ca. 40 grader og hæld massen til afdrypning i en gazepose eller et kaffefilter og stilles køligt til næste dag.
Ostemassen røres med salt og hvid peber, persille og hvidløg tilsættes.
Form osten til en lille smuk sag og servér den.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
torsdag
ÆBLE-ZUCCHINI SALAT
Vi kan ikke få nok af gode salatopskrifter til julens dejlige, men fede mad. Her en dejlig grøn salat af æbler og zuccini, løg og grøn peberfrugt.
Salaten matcher det meste på julebordet og så er den smuk at se på.
Stor portion, rækker til 12 personer
Opskrift : Mona Giersing
ÆBLE-ZUCCINI SALAT
1 1/2 dl salatolie
4 spsk. hvidvinseddike
2 tsk. sukker
2 spsk. citronsaft
2 tsk. basilikum
salt
peber
6 Golden Delicious æbler
2 - 3 zuccini (1 kg)
1 spansk løg
1 stor grøn peberfrugt
Skyl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern kernehuset og skær frugtkødet i tynde skiver, der vendes grundig i marinaden. Smag på marinaden, den må ikke være for sur.
Skyl zuccini og skær dem i tynde skiver. Pil løget og skær det i tynde ringe.
Rens peberfrugten og skær den i tynde strimler. Vend alle ingredienserne i salatskålen.
Dæk salaten til og stil den i køleskabet, til den skal spises, men mindst 15 minutter.
Bland salaten lige før, den skal serveres.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Salaten matcher det meste på julebordet og så er den smuk at se på.
Stor portion, rækker til 12 personer
Opskrift : Mona Giersing
ÆBLE-ZUCCINI SALAT
1 1/2 dl salatolie
4 spsk. hvidvinseddike
2 tsk. sukker
2 spsk. citronsaft
2 tsk. basilikum
salt
peber
6 Golden Delicious æbler
2 - 3 zuccini (1 kg)
1 spansk løg
1 stor grøn peberfrugt
Skyl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern kernehuset og skær frugtkødet i tynde skiver, der vendes grundig i marinaden. Smag på marinaden, den må ikke være for sur.
Skyl zuccini og skær dem i tynde skiver. Pil løget og skær det i tynde ringe.
Rens peberfrugten og skær den i tynde strimler. Vend alle ingredienserne i salatskålen.
Dæk salaten til og stil den i køleskabet, til den skal spises, men mindst 15 minutter.
Bland salaten lige før, den skal serveres.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
tirsdag
GALA POSTEJER
Tarteletter med høns i asparges er for mange obligatorisk i løbet af juledagene.
Heldigvis kan vi købe udmærkede tarteletter i butikken, der sammen med en dåse asparges og en rest hønse- eller kyllingekød, nemt kan udgøre det for de lækre reder.
Der bliver 8 stk. af portionen.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
GALA POSTEJER
1 pk. frossen butterdejsreder
1 ds. asparges
en rest kogt hønse- eller kyllingekød
15 g margarine
3 spsk. mel
3 1/2 dl aspargesvand + fløde
salt
citronsaft
Butterdejsrederne bages efter anvisningen på pakningen.
Margarinen smeltes i en gryde, melet drysses i og der spædes med aspargesvand og fløde.
Hønsekødet skæres i små stykker og blandes i sammen med aspargessnitterne. Stuvningen smages til med salt og citronsaft og fyldes i butterdejsrederne lige før serveringen.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Heldigvis kan vi købe udmærkede tarteletter i butikken, der sammen med en dåse asparges og en rest hønse- eller kyllingekød, nemt kan udgøre det for de lækre reder.
Der bliver 8 stk. af portionen.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
GALA POSTEJER
1 pk. frossen butterdejsreder
1 ds. asparges
en rest kogt hønse- eller kyllingekød
15 g margarine
3 spsk. mel
3 1/2 dl aspargesvand + fløde
salt
citronsaft
Butterdejsrederne bages efter anvisningen på pakningen.
Margarinen smeltes i en gryde, melet drysses i og der spædes med aspargesvand og fløde.
Hønsekødet skæres i små stykker og blandes i sammen med aspargessnitterne. Stuvningen smages til med salt og citronsaft og fyldes i butterdejsrederne lige før serveringen.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
søndag
FYLDT ANANAS
Fyldt ananas til julens oste, er flot på julefrokostbordet og så smager den dejligt til osten.
Opskrift :
FYLDT ANANAS
1 ananas
vindruer
sukker efter ønske
likør, sherry eller portvin
Skær et låg af ananasen og tag det meste af frugtkødet ud i store stykker. Skær frugtkødet i tern, pas på med det træede.
Skyl vindruerne, del dem og tag kernerne ud, hvis de ikke er kernefri.
Bland frugten og læg den i den udhulede ananas. Stænk lidt likør over og sæt den koldt til den skal serveres.
Spise med Mormor
noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift :
FYLDT ANANAS
1 ananas
vindruer
sukker efter ønske
likør, sherry eller portvin
Skær et låg af ananasen og tag det meste af frugtkødet ud i store stykker. Skær frugtkødet i tern, pas på med det træede.
Skyl vindruerne, del dem og tag kernerne ud, hvis de ikke er kernefri.
Bland frugten og læg den i den udhulede ananas. Stænk lidt likør over og sæt den koldt til den skal serveres.
Spise med Mormor
noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
GRØNKÅLSPATÉ MED NØDDER
Grønkålspaté med nødder, serveret med flutes eller groft brød til, er et godt bud på kødløs julemad, ifald der er vegetarer blandt gæsterne.
Patéen laves dagen forinden og står koldt til næste dag. Det giver frihed til øvrige forberedelser.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
GRØNKÅLSPATÉ MED NØDDER
1 pk. frossen grønlangkål (ca. 450 g)
2 porrer
2 skalotteløg
25 g margarine
1 fed presset hvidløg
1 dl mælk
5 æg
50 g hasselnøddekerner
1 tsk. husblaspulver
ca. 1 tsk. salt
groftkværnet peber
reven muskat
250 g champignon
Grønkålen optøs og vandet trykkes af. Porrerne skæres i tynde skiver og løgene hakkes. Porrer og løg svitses i margarinen 4 - 5 minutter. Gryden tages fra varmen, hvidløg og grønkål tilsættes.
Mælk og æg piskes i grønsagerne.
Nødderne hakkes og tilsættes sammen med husblaspulver, salt, peber og muskat.
Champignonerne hakkes groft, svitses på tør pande og røres i grønsagsmassen.
En form på ca. 1 ½ liter pensles med fedtstof og fores med bagepapir. Grønsagsmassen fordeles i formen og alufolie lægges løst over.
Sættes i ovnen i vandbad og bages ved 175 grader i 1 3/4 - 2 timer.
Lad patéen stå i køleskab til næste dag og servér den så med brød til.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Patéen laves dagen forinden og står koldt til næste dag. Det giver frihed til øvrige forberedelser.
Opskrift : Hanne Flensborg Thomsen
GRØNKÅLSPATÉ MED NØDDER
1 pk. frossen grønlangkål (ca. 450 g)
2 porrer
2 skalotteløg
25 g margarine
1 fed presset hvidløg
1 dl mælk
5 æg
50 g hasselnøddekerner
1 tsk. husblaspulver
ca. 1 tsk. salt
groftkværnet peber
reven muskat
250 g champignon
Grønkålen optøs og vandet trykkes af. Porrerne skæres i tynde skiver og løgene hakkes. Porrer og løg svitses i margarinen 4 - 5 minutter. Gryden tages fra varmen, hvidløg og grønkål tilsættes.
Mælk og æg piskes i grønsagerne.
Nødderne hakkes og tilsættes sammen med husblaspulver, salt, peber og muskat.
Champignonerne hakkes groft, svitses på tør pande og røres i grønsagsmassen.
En form på ca. 1 ½ liter pensles med fedtstof og fores med bagepapir. Grønsagsmassen fordeles i formen og alufolie lægges løst over.
Sættes i ovnen i vandbad og bages ved 175 grader i 1 3/4 - 2 timer.
Lad patéen stå i køleskab til næste dag og servér den så med brød til.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
lørdag
JULESALAT MED OST
Julesalat med ost, dejlig til julens frokostborde. Salaten består af julesalat, tomater, hakket persille, bondebrie og emmEntaler. Vinaigrette hældes over.
Opskrift : Marianne Stürup
JULESALAT MED OST
2 store julesalat
3 tomater
vinaigrette
1 bundt hakket persille
1 bondebrie
1 stk. emmentaler
Julesalaten flækkes og stokken skæres ud. Salaten lægges i koldt vand i 10 minutter. Den snittes meget fint.
tomaterne dyppes 30 sekunder i kogende vand, flås og skæres i ottendedele. disse lægges over julesalaten og det hele overhældes med vinaigretten. Drysses med hakket persille og spises til osten.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Opskrift : Marianne Stürup
JULESALAT MED OST
2 store julesalat
3 tomater
vinaigrette
1 bundt hakket persille
1 bondebrie
1 stk. emmentaler
Julesalaten flækkes og stokken skæres ud. Salaten lægges i koldt vand i 10 minutter. Den snittes meget fint.
tomaterne dyppes 30 sekunder i kogende vand, flås og skæres i ottendedele. disse lægges over julesalaten og det hele overhældes med vinaigretten. Drysses med hakket persille og spises til osten.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
fredag
LIKØRTOPPE
Lige fra tidlig barndom, har likørsnitter været en del af sortimentet, hvad angår vores julegodter.
Den dag i dag, er det stadig muligt at købe de små sukkertoppe, fyldt med likør og dyppet i chokolade.
Her andre spændende likørtoppe, der er bagt og sprøjtet med likørcreme. Til sidst dryppet med chokolade. De er dejlige.
Opskrift : Sigrid Fugl
LIKØRTOPPE
dej
400 g marcipan
2 æggehvider
likørcreme
100 g smør
50 g florsukker
1 æggeblomme
likør
garnering
smeltet chokolade
Riv marcipanen og ælt den med æggehviderne. Kom massen i en sprøjtepose og form dejen til små toppe på plade med bagepapir.
Bages i ovnen ved 150 grader i ca. 20 minutter. Kagerne skal tage lidt farve, men stadig være bløde indeni.
Til cremen røres smør og florsukker glat og smidigt. Rør æggeblommen i og smag til med likør.
Sæt cremen i små toppe på de afkølede kager gennem en sprøjtepose og dryp lidt smeltet chokolade på.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Den dag i dag, er det stadig muligt at købe de små sukkertoppe, fyldt med likør og dyppet i chokolade.
Her andre spændende likørtoppe, der er bagt og sprøjtet med likørcreme. Til sidst dryppet med chokolade. De er dejlige.
Opskrift : Sigrid Fugl
LIKØRTOPPE
dej
400 g marcipan
2 æggehvider
likørcreme
100 g smør
50 g florsukker
1 æggeblomme
likør
garnering
smeltet chokolade
Riv marcipanen og ælt den med æggehviderne. Kom massen i en sprøjtepose og form dejen til små toppe på plade med bagepapir.
Bages i ovnen ved 150 grader i ca. 20 minutter. Kagerne skal tage lidt farve, men stadig være bløde indeni.
Til cremen røres smør og florsukker glat og smidigt. Rør æggeblommen i og smag til med likør.
Sæt cremen i små toppe på de afkølede kager gennem en sprøjtepose og dryp lidt smeltet chokolade på.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
torsdag
ROSSOLI
Rossoli, en rigtig blød og afrundet rødbrun damesnaps, der nok kan sætte temperaturen et par grader i vejret, når det er koldt derude.
Snapsen, der skal trække i mindst 14 dage, er en fin vært eller værtindegave i december. Kom den på små, fine flasker.
Opskrift : Efter Bergsøe 1813
ROSSOLI
1 liter vodka
lakridsrod 7,0 g
kanel, knækket 6,7 g
citronskal, tørret 4,5 g
muskatblomme 0,6 g
violrod 0,3 g
fennikel 0,6 g
evt. 150 g sukker
Ingredienserne trækker i varmen på 1 liter vodka i mindst 14 dage. Filtreres og sødes evt. med 150 g sukker. Hældes på pæne flasker.
Snapsen, der skal trække i mindst 14 dage, er en fin vært eller værtindegave i december. Kom den på små, fine flasker.
Opskrift : Efter Bergsøe 1813
ROSSOLI
1 liter vodka
lakridsrod 7,0 g
kanel, knækket 6,7 g
citronskal, tørret 4,5 g
muskatblomme 0,6 g
violrod 0,3 g
fennikel 0,6 g
evt. 150 g sukker
Ingredienserne trækker i varmen på 1 liter vodka i mindst 14 dage. Filtreres og sødes evt. med 150 g sukker. Hældes på pæne flasker.
tirsdag
SMÅ FLØDEBOLLER
Til alle slikne munde, - små flødeboller med kransekagebund, dyppet i orangechokolade og drysset med hakkede nødder, og så er de rimeligt nemme at gå til.
Der bliver 30 stk. af portionen.
Perfekte på december borde, når julehyggen falder på.
Opskrift : Berlingske
SMÅ FLØDEBOLLER
bund
250 g marcipan
125 g sukker
1 1/2 æggehvide
marengs
30 g vand
100 g sukker
45 glucose
60 g pasteuriserede æggehvider
Til bundene røres marcipan og sukker sammen med æggehvide og sprøjtes ud til runde bunde. Vand, sukker og glucose koges op til 118 grader. Æggehviderne piskes let op og den varme
sukkerlage hældes langsomt i. Massen piskes, indtil den har stuetemperatur.
Marengsen sprøjtes op på de afkølede bund og tørrer, indtil de kan røres, uden at det klistrer. Ca. 1 1/2 time.
Flødebollerne dyppes i smeltet chokolade, tilsat et par dråber orangeolie. Dyp i hakkede nødder.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Der bliver 30 stk. af portionen.
Perfekte på december borde, når julehyggen falder på.
Opskrift : Berlingske
SMÅ FLØDEBOLLER
bund
250 g marcipan
125 g sukker
1 1/2 æggehvide
marengs
30 g vand
100 g sukker
45 glucose
60 g pasteuriserede æggehvider
Til bundene røres marcipan og sukker sammen med æggehvide og sprøjtes ud til runde bunde. Vand, sukker og glucose koges op til 118 grader. Æggehviderne piskes let op og den varme
sukkerlage hældes langsomt i. Massen piskes, indtil den har stuetemperatur.
Marengsen sprøjtes op på de afkølede bund og tørrer, indtil de kan røres, uden at det klistrer. Ca. 1 1/2 time.
Flødebollerne dyppes i smeltet chokolade, tilsat et par dråber orangeolie. Dyp i hakkede nødder.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
mandag
HJEMMELAVET KARRYSALAT TIL JULESILDEN
Intet kan blive for godt, når vi i julen samles om bordet til mors gode julefrokost. Det er jo dejligt, når alt er lavet fra bunden, men engang imellem bliver vi nødt til at vælge den nemme løsning, af hensyn til tiden.
Denne hjemmelavede karrysalat til silden er imidlertid hurtig lavet og det kan ske allerede dagen før. Så skal salaten blot stå koldt, til den skal bruges.
Opskrift : Lise Bræmme 1956
HJEMMELAVET KARRYSALAT TIL JULESILDEN
mayonnaise
1 hårdkogt æg
50 g kogt makaroni
50 g kryddersild eller gaffelbidder
karry
garniture
salatblade
tomat og / eller gaffelbidder
Smag mayonnaisen til med karry. Bland de ituskårne sild, makaronien, der er brækket i små stykker og det hakkede æg forsigtigt i mayonnaisen.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Denne hjemmelavede karrysalat til silden er imidlertid hurtig lavet og det kan ske allerede dagen før. Så skal salaten blot stå koldt, til den skal bruges.
Opskrift : Lise Bræmme 1956
HJEMMELAVET KARRYSALAT TIL JULESILDEN
mayonnaise
1 hårdkogt æg
50 g kogt makaroni
50 g kryddersild eller gaffelbidder
karry
garniture
salatblade
tomat og / eller gaffelbidder
Smag mayonnaisen til med karry. Bland de ituskårne sild, makaronien, der er brækket i små stykker og det hakkede æg forsigtigt i mayonnaisen.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
søndag
APPELSINMARENGS
Appelsinmarengs, elsket gammelkendt dessert, bestående af appelsinis i halve appelsinskaller. Skallerne kan fyldes og sættes i fryseren til de skal anvendes.
Når skallerne skal serveres, tages de op af fryseren og isen dækkes med marengs, der bages i ovnen ved 250 - 275 grader. Skallerne sættes ind et øjeblik til marengsen er gylden eller under grill.
Opskrift : Yvonne Sensoli
APPELSINMARENGS
halve appelsinskaller uden kød
appelsinis
marengs
2 æggehvider
2 spsk. sukker + yderligere 2 spsk. sukker
Fyld halve appelsinskaller med appelsinis og stil dem i fryseren.
Pisk 2 æggehvider meget stive, tilsæt 2 spsk. sukker og pisk dem stive igen. Vend yderligere 2 spsk. sukker i. Dæk isen i appelsinskallerne med marengsmasse.
Sæt dem ind i en meget varm ovn (250 - 275 grader) og lad dem stå til marengsen er gylden. Eller sæt dem under grillen.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Når skallerne skal serveres, tages de op af fryseren og isen dækkes med marengs, der bages i ovnen ved 250 - 275 grader. Skallerne sættes ind et øjeblik til marengsen er gylden eller under grill.
Opskrift : Yvonne Sensoli
APPELSINMARENGS
halve appelsinskaller uden kød
appelsinis
marengs
2 æggehvider
2 spsk. sukker + yderligere 2 spsk. sukker
Fyld halve appelsinskaller med appelsinis og stil dem i fryseren.
Pisk 2 æggehvider meget stive, tilsæt 2 spsk. sukker og pisk dem stive igen. Vend yderligere 2 spsk. sukker i. Dæk isen i appelsinskallerne med marengsmasse.
Sæt dem ind i en meget varm ovn (250 - 275 grader) og lad dem stå til marengsen er gylden. Eller sæt dem under grillen.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
lørdag
ABRIKOSTRØFLER MED CHOKOLADE
Julekonfekt af den hjemmelavede slags, hvor hele familien kan være med. - Det må ikke mangle.
Det er individuelt, hvornår der laves konfekt i hjemmene. Nogle venter til hen under jul, andre er ude i god tid, men det kræver list, at få den gemt for lækkermunde.
Her nogle forrygende lækre trøfler med rice crispies, abrikoser, mandler og chokolade.
Trøflerne kan pyntes med hakkede cocktailbær, ristede mandler eller små kristtjørnblade.
Opskrift : Anne Wilson
ABRIKOSTRØFLER MED CHOKOLADE
2 1/2 dl rice crispies
1 1/4 dl kokosmel
2/3 dl hakkede, tørrede abrikoser
2/3 dl hakket, blandet citrusskal
2/3 dl mandelsplitter
2 dl kondenseret mælk
250 g hvid chokolade, hakket
100 g mørk chokolade, hakket
2 tsk. palmin
Rice crispies, kokosmel, abrikoser, citrusskal og mandler røres sammen. Tilsæt den kondenserede mælk, rør det hele sammen, dæk med køkkenfilm og sæt skålen i køleskabet til massen er fast.
Store teskefulde af massen formes til kugler. Kom den hvide chokolade i en lille ildfast skål, som sættes over en gryde med kogende vand. Rør til chokoladen er smeltet og hel glat.
Læg en rist over bradepanden. Med to gafler dyppres trøflerne i chokoladen. Lad det overskydende dryppe af og læg trøflerne på risten. Afkøles i køleskabet.
Smelt den mørke chokolade og palmin som den hvide chokolade og fordel den over trøflerne, så det løber ned ad siderne på dem.
Afkøl i køleskabet.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Det er individuelt, hvornår der laves konfekt i hjemmene. Nogle venter til hen under jul, andre er ude i god tid, men det kræver list, at få den gemt for lækkermunde.
Her nogle forrygende lækre trøfler med rice crispies, abrikoser, mandler og chokolade.
Trøflerne kan pyntes med hakkede cocktailbær, ristede mandler eller små kristtjørnblade.
Opskrift : Anne Wilson
ABRIKOSTRØFLER MED CHOKOLADE
2 1/2 dl rice crispies
1 1/4 dl kokosmel
2/3 dl hakkede, tørrede abrikoser
2/3 dl hakket, blandet citrusskal
2/3 dl mandelsplitter
2 dl kondenseret mælk
250 g hvid chokolade, hakket
100 g mørk chokolade, hakket
2 tsk. palmin
Rice crispies, kokosmel, abrikoser, citrusskal og mandler røres sammen. Tilsæt den kondenserede mælk, rør det hele sammen, dæk med køkkenfilm og sæt skålen i køleskabet til massen er fast.
Store teskefulde af massen formes til kugler. Kom den hvide chokolade i en lille ildfast skål, som sættes over en gryde med kogende vand. Rør til chokoladen er smeltet og hel glat.
Læg en rist over bradepanden. Med to gafler dyppres trøflerne i chokoladen. Lad det overskydende dryppe af og læg trøflerne på risten. Afkøles i køleskabet.
Smelt den mørke chokolade og palmin som den hvide chokolade og fordel den over trøflerne, så det løber ned ad siderne på dem.
Afkøl i køleskabet.
Spise med Mormor
Noget om Mad
VI BAGER GAMMELDAGS
Abonner på:
Opslag (Atom)