lørdag

Baklava

Lækker mellemøstlig dessertkage af butterdej, fyldt med de dejligste nødder, sej sukkerlage og krydret med julens traditionelle krydderier.

BAKLAVA

Der bliver ca. 30 kager af portionen

3 pk. frosne butterdejsplader
1-2 spsk. smeltet smør

fyld

250 g blandede nødder (mandler, valnødder og pistacienødder)
3 spsk. sukker
1/2 tsk. nystødt kardemommekerner
1/4 tsk. stødt nellike
2 tsk. stødt kanel

sirup

1 1/2 dl sukker
1 dl vand
1 spsk. honning
1 spsk. vitronsaft
1 spsk. rosenvand

Hak nødder og mandler og bland dem med sukker og krydderier.
Tø butterdejspladerne op i ca. 10 minutter og rul dem ud til ca. 20 x 20 cm store firkantede plader. Læg en udrullet plade i en bageform, beklædt med bagepapir af samme størrelse som pladen. Strø halvdelen af nøddeblandingen over, læg endnu en dejplade ovenpå og dæk med resten af nøddeblandingen. Læg den resterende dejplade på. Skær et rudemønster i den øverste dejplade, ca. 3 x 3 cm og pensl dejen med smaltet smør.
Bag kagen ved 200 grader i ovnen i 15 minutter. skru ned til 175 grader og fortsæt bagningen i 35 minutter til kagen er let gyldenbrun.
Kog vand og sukker op under omrøring. Lad det simre til det er en tyk sirup i ca. 10 minutter. Kom honning og citronsaft i siruppen og tag gryden fra varmen. Når siruppen er kølet af, tilsttes rosenvandet. Lad nu baklavaen køle et øjeblik. Prik huller i den varme kage med en træpind og dryp siruppen over, lidt ad gangen.
Sæt kagen i køleskab nogle timer før den skæres ud i ruder.

Spise med Mormor