søndag

Strudel

Strudel, fremstillet af filodej, julesmåkager og resterne af en sand- eller plumkage, er en dejlig dessert og en god måde at anvende kagerester på.
Desserten er engelsk og fremstillet af Jamie Oliver.

Opskriften rækker til 8-10 personer.

STRUDEL

12 ark filodej, ca. 250 g
125 g smør, smeltet
1 tsk. stødt kanel
100 g rørsukker
4 ingefærsmåkager eller anden småkage
400 g plumkagerester eller sandkagerester
3 æbler eller pærer eller 2 kvæder eller en blanding af disse
50 g god chokolade (70 % kakao)
flormelis til drys

Forvarm ovnen til 180°. Læg 6 ark filodej på et rent viskestykke. De skal overlappe hinanden med et par cm, så hele viskestykket er dækket bortset fra et lille udhæng i en af de korte ender. Arbejd hurtigt, så dejen ikke tørrer ud og pensl den med smeltet smør over det hele. Drys kanel, halvdelen af sukkeret og de smuldrede ingefærsmåkager på. Læg resten af filodejarkene på og pensl igen med smør.
Smuldr plumkagen ned i en skål med fingrene og riv frugten i med kernehus og det hele. Der skal være nogenlunde lige så meget frugt som plumkage. Tilsæt 2 spsk. sukker og bland det hele. Drys det ud over dejen, så den er nogenlunde dækket, bortset fra kanten. Læg chokoladen i en række ovenpå smulderet i den korte ende ved udhænget.
Fold udhænget over chokoladen og klem det ned over, og løft så viskestykket op og brug det til at rulle strudelen forsigtigt op. Fold enderne ind under den og løft den over i en sliplet-bradepande. Pensl den over det hele med smør og drys lidt mere sukker på. Bag den i ca. 40 minutter, til den er sprød, gylden og pragtfuld. Den sprækker sikkert lidt og ser en smule rustik ud, men det er kun dejligt. Hvis man vil have den mere glat, kan man folde et ekstra lag filodej rundt om den, inden man bager den. Lad den køle af og skær den i 5 cm tykke skiver med en takket kniv.
Drys skiverne med flormelis og servér dem med færdiglavet cremesauce fra køleskabet.