torsdag

Julens paté

Julens paté, beror på et samarbejde mellem and og kalkun. Kylling kan erstatte kalkun. Særdeles velsmagende paté og en særdeles kompetent gave op imod jul.

Det skal medgives, at fremstillingen her er lidt omstændelig, men det er det hele værd.

JULENS PATÉ

300 g andebryst
2-3 spsk. appelsinsaft
300 g kalkunbryst eller kyllingebryst
150 g fedt spæl
50 g bacon
1 stort æg
1 spsk. piskefløde
50 g franskbrødskrumme
50 g chalotteløg
1 1/2 tsk. salt
peberdrys
1 tsk. husblaspulver
1 lille ds. trøfler

glace
2 blade husblas
1 dl madeira
Fjern skindet fra andebrystet og skær det i tykke strimler. Dryp appelsinsaft over og lad det trlkke et par timer, tildækket. Kør kalkun- eller kyllingebryst igennem kødhakkeren 2 gange sammen med spæk og bacon. Kom æg, fløde, brødkrummer, finthakket chalotteløg og marinaden fra andebrystet i blenderen og rør blandingen i farsen. Krydr med salt og peber og rør husblaspulver samt de afdryppede trøfler i.

Beklæd en patéform, som rummer 9 - 10 dl, med bagepapir og pensl med smeltet smør. Sæt formen i køleskab og lad smørret stivne inden halvdelen af farsen lægges i bunden. Løg strimler af andebryst på, tryk dem ned og dæk med resten af farsen. Stil formen koldt et par timer, læg smørsmurt bagepapir over og bag pateén i vandbad ved 150 grader i 60 - 65 minutter.
Hæld væden fra og lad pateén blive ganske kold i formen, køleskab.

Julens paté kan glaseres og pyntes med blade af tyndtskåret appelsinskal.

Smelt husblas i varmet madeira og glasér overfladen af pateén i flere omgange.

Noget om Mad