tirsdag

Stegt gås med julefyld

Stegt gås med julefyld, er et skønt og anderledes valg end gås med det traditionelle fyld, bestående af æbler og svesker.


Opskriften er til 8 julesultne personer

STEGT GÅS MED JULEFYLD

1 friskslagtet gås på 51/2-6 kg
salt

fyld
100 g rosiner
1/2 dl italiensk kirsebærlikør (Maraschino) eller orangelikør
4-6 halverede pigeonæbler eller coxorange
2 stænger kanel
ca. 125 g kumquats
1 lille kvist rosmarin
2 blade salvie

Dagen før udblødes rosinerne i likøren. Flommefedt fjernes fra gåsens indre. Tør gåsen og salt sden udvendig og indvendig. Bland fyldes og kom det i gåsen. Luk med kødnåle. Læg fuglen på risten over bradepanden med brystet opad og sæt den i ovnen ved 180 grader. Stegetiden er ca. 4 timer.
Dryp jævnligt gåsen med lidt kogende vand. Fjern af og til fedt fra bradepanden.

Hvis gåsen bliver brun for hurtigt, dakkes med alufolie. For at få skindet sprødt, pensles med lidt koldt vand eller gåsen sættes under grillen et øjeblik under opsyn.

Lad gåsen hvile en lille halv times tid og servér så med sauce, hvide kartofler, brune kartofler og syltede kumquats. De klæder den fede mad ganske bedårende.

SYLTEDE KUMQUATS

ca. 30 kumquats

lage
1/2 liter vand
350 g sukker
1 flækket vaniliestang
2 spsk. hakket frisk ingefær
6 nelliker
1 lime i skiver

Kumquatfrugterne prikkes med en nål over det hele.
Lagen koges sammen i 10 minutter og frugterne lægges i. Lad det hele loge under låg i 6-8 minutter. Herefter står frugterne og bliver helt kolde i lagen.

Til stegt gås med julefyld hører en god rødvin . . .  og nu er det altså jul !