lørdag

KVÆDEBRØD

Kvædebrød fremstilles helst af danske kvæder, der har fået frost. Importerede kvæder har højst sandsynlig ikke det samme og har derfor heller ikke mistet noget af den beske smag. Æblekvæder og pærekvæder smager heller ikke ens. Her er pærekvæden den bedste, hvis man kan få fat i den.
Endelig findes der steder på Internettet, hvor færdig kvædemos kan erhverves, thi det er et pænt arbejde, at lave kvædemos til fremstilling af kvædebrød.

1 kg kvæder
750 g sukker
1 citron
perlesukker

Kvæderne rengøren og skæres i kvarte. Koges i gryde med vand der dækker i ca. 45 minutter. Hæld kvæderne i en sigte. Kogevandet koges ind til det halve. Mos nu kvæderne gennem sigten op i gryden og kog væske, mos sukker og citronsaft langsomt op under omrøring. Bliv ved at kog under omrøring i mindst 30 minutter, så vandet damper væk.
Smør et lille fad med med olie og hæld mosen heri. Lad den tørre og stivne. Tag kvædemassen ud af formen, skær den i firkanter og dyp dem i perlesukker.
Kvædebrød opbevares i køleskab med papir imellem lagene i en dåse og kan holde sig et par måneder.