søndag

Juletraditioner i forskellige lande

Juletraditioner i forskellige lande er ligeså forskellige, som befolkningerne i landene og juleforberedelserne ligeså. Her gennemgår vi kort juleskikke og julemad fra andre europæiske lande.

danmark

De første juleforberedelser begynder så småt først i december, hvor kagedåserne skal fyldes op med småkager. Nærmere juleaften skal der laves konfekt til konfektskålen.
Dagen før eller selve juleaften pynter vi juletræet med lys på, Giver hinanden gaver, som bliver lagt under træet. Vi danser om træet juleaften den 24. december og der bliver delt gaver ud.
Julemiddagen består traditionelt af enten andesteg, gåsesteg, flæskesteg eller flere af tingene samtidig. Desserten består af Ris a' l'amande med kirsebærsovs.
Selvfølgelig er der andre varianter end de traditionelle, nogle skal have medisterpølse til anden eller stegen juleaften, andre igen skal måske have kalkun.

tyskland

Julen i Tyskland begynder faktisk allerede den 6. december og her starter bagedage i den helt store stil. Småkager, skærekager, tærtekager, brunkagehuse og den traditionelle stollen.
24. december er juletræet pyntet med trælegetøj og chokoladekranse. Julemiddagen er pølser og kartoffelsalat. Først juledag kommer karpen eller gåsestegen på bordet og det til frokost. Desserten er ofte vaniliebudding.

england

Ifølge traditionen tager man på pub juleaften og derefter til midnatsmesse. Første juledag er Christmas Day. I løbet af natten har julemanden lagt pakker under plastikjuletræet og man står tidligt op. Klokken tre samles man om dronningens tale på TV.
Julemenuen er kalkun med sovs og brasede kartofler og til dessert christmas pudding. Sådan en christmas pudding er bagt flere måneder forinden. Den er pyntet med mønter, overhældes med cognac, som der stikkes ild til.
Tidligere pakkede de rige gaver ind i kasser og gav dem til tjenestefolkene. Det var gaver de havde fået og ikke selv gad eje. Tjenestefolkene afleverede dem så til de fattige.

sverige

I Sverige pynter man juletræ og giver hinanden gaver. Frokostmenuen er traditionelt juleskinke ( kold, sukkerglasseret skinke ). Julemiddagen er lutfisk, sej der har været udsat for krystalsoda, udblødning og kogning. Desserten er risengrød med øl og snaps. Så deles gaverne ud, når man har set Disney Juleshow. Svenskerne går til morgenmesse klokken 6 i buldrende mørke.

polen

Julen er årets største og mest højtidelige fest i Polen og den 24. december går man til bords, når den første stjerne dukker op på himlen. Man uddeler først oblater, som er symbol på Jesu legeme. Så går man igang med 12 retter mad, en for hver af Jesu apostle. Sild, karper, svampesuppe, rødbedesuppe og dessertgrød med birkes, rosiner, mandler, nødder og honning. Medens der spises, lægger julemanden gaverne under det pyntede træ. Julekrybben er fast i stuen.  Efter gaveuddelingen går alle til messe.

italien

Ældste juletradition i Italien er juleknuden, som brænder hele den 24. december. Julen i Italien fejres på forskellig måde og der er ingen helt fast tradition. Julemiddagen (familiemiddagen) spises først 1. juledag, da man går på arbejde den 24. december. Desserten er en stor brødkage (panetone). Natten mellem den 24. og 25. december går man til messe. Paven i Rom velsigner romerne i Peterkirken i Rom til midnatsmessen.

frankrig

I Frankrig går familien til midnatsmesse den 24. december. Forinden er alle sko stillet nypudset frem foran kaminen. Først efter messen går man til bords. Der spises traditionelt østers, hvide pølser, fyldt med kylling, kalkun med kastanier, salat, ost og til dessert den traditionelle franske julekage ( Bûche de Noël ). Den er fyldt med smørcreme og gode søde sager. Man står tidligt op for at lede efter gaver, julemanden har lagt i skoene.