onsdag

Fornyelser til kagedåserne

Nye variationer af superskønne småkager til variationer af julens småkagefade. Panforte fra Italien, brownies fra USA, shortbread fra England, läkkerbiskner fra Schweiz, stjerner fra Königsberg, vaniliekipferl fra Østrig, lebkuchen fra Tyskland og mange, mange flere, der bare smager og smelter på tungen.
Om bare 2 måneder skal vi igang med at julebage. Find inspiration på siden her, - følg de gamle tradioner eller lav dine egne traditioner.

Panforte de Siena er mere konfekt end kage. Det er en himmerigsmundfuld, en drøm af nødder og kandiserede frugter. Kagen bages i en rund form og skæres ud i små snitter.

PANFORTE DE SIENA

175 g blandede, grofthakkede nøddekerner ( mandler, valnødder, hasselnødder, paranødder)
75 g hakket pomeransskal
75 g hakket sukat
50 g hakket, kandiseret frugt eller 10 hakkede cocktailbær
evt. 2 små hakkede, syltede ingefær
1 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt allehånde
50 g mel
100 g honning
100 g sukker
smør og bagepapir til formen 10x35 cm, 2 1/2 cm høj
1-2 spsk. flormelis

Bland de hakkede nødder med de øvrige ingredienser. Bland honning og sukker i en kasserolle og bring det i kog under omrøring. Hæld det straks i nøddemassen og rør dejen sammen. Smør formen og beklæd bunden med tilklippet bagepapir. Fordel den meget fedtede dej i formen og tryk den godt sammen. Glat overfladen og bag kagen ved 150 grader i 35-40 minutter. Afkøl Panforte i formen på en rist. Vend kagen ud, træk papiret af og sigt flormelis over. Serveres, skåret i små snitter.


BROWNIES

75 g let bitter chokolade
75 g smør
2 store æg
185 g brun farin
75 g mel
75-100 g grofthakkede valnøddekerner

smør til formen
smeltet chokolade
valnøddekerner

Smelt chokolade og smør hver for sig. Pisk æggene sammen. Pisk farin i, tilsæt chokolade, mel, nøddekerner og til slut det lunkne smør. Rør dejen godt sammen og hæld den i en smurt form (23x23 og 2 1/2 cm høj). Dejlaget skal være 1 1/2 cm tykt.
Bages ved 150 grader i 40-45 minutter. Lad den afkøle i formen. Så skæres den i små firkanter. Smør smeltet chokolade på toppen og pynt med halve valnøddekerner.